Bräserad lammnacke

Till det här receptet behöver du följande:
En lammnacke (hals) från lamm
0,5 dl vitvin
4 dl vatten
1 dl lammbuljong
Halv citron
3 st klyftor vitlök
Svartpeppar
Olivolja
Salvia
RosmarinSkär ut köttet från benen.

Lägg köttet i en lämplig panna, salta, peppra, riv citronskal och rippla över lite olivolja. Sätt pannan på medelhög värme på spisen och bryn köttet till att det är gyllenbrunt.

Tillsätt vin, vatten, buljong (jag har använt egenkokad buljong på lammben, om ni inte har riktig buljong utan enbart tärning eller koncentrat så tillsätt bara några droppar eller en tärning), finrivet skal och saft från citron, vitlök, färsk eller torkad salvia och rosmarin. Låt allt få ett rejält uppkok utan lock, sänk sedan temperaturen och låt det småsjuda med lock i 2,5-3 timmar. Titta till då och då samt tillsätt eventuellt några droppar vatten. Avsluta med att smaka av såsen och servera med dina tillbehör.

Vi serverade den bräserade nacken med palsternackor och färsk vitlök som vi rostade i mycket smör till det att de blev mjuka och avslutade med att tillsätta hackade sardeller och färsk salvia. Vi sotade även några halverade hjärtsalladshuvuden samt citronklyftor. Nu gjorde vi den här rätten på försommaren, men den bräserade nacken skulle passa lika bra på hösten med istället t.ex. pasta och nystekt Karljohan-svamp eller på vintern med potatispuré och knaprigt stekt rökt sidfläsk!