Rosastekt lammstek med panzanella och sommargrönsaker

Till det här receptet behöver du följande:
Lammstek på ben. Alternativt någon eller några detaljer av steken. Förslagsvis Rostbiffen eller fransyskan.
Gårdagens bröd
Tomater
Ett par vitlöksklyftor
Smör
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Basilika
Valfritt grönt (sparris, sotad färsk lök och picklad rödlök använde vi)

Alla detaljer av lammsteken går bra att rosasteka och självklart går det alldeles utmärkt att tillaga en hel lammstek på ben rosastekt. När jag tillagar just steken brukar jag göra det till en innertemperatur av ca 58 grader. Vilket innebär att om jag grillar något på väldigt hög värme behöver köttet vila färdigt och tas bort från grillen vid ca 46-50 grader och om jag tillagar det på en lägre temperatur låt oss säga i en ugn på 150 grader behöver det gå på vila vid ca 53-55 grader.

Den här gången tillagade vi steken i en stekpanna med lite olivolja, smör, en vitlöksklyfta, salt och svartpeppar. Vill man så skulle man kunna lägga köttet i en påse med lite färska örter och vitlök för att marinera en stund.

Den här gången tillagade vi steken (rostbiffen och fransyskan) på grillen. Innan grillningen la vi köttet i en påse med lite färska örter och vitlök för att marinera en stund.
Det går också bra att steka köttet i panna med lite olivolja, smör, en vitlöksklyfta, salt och svartpeppar.

Vi serverade en variant av toskansk brödsallad ”panzanella” till steken. En perfekt sommarsallad där du även får användning av brödet som legat en dag för länge.
Skär brödet i grova bitar. Råriv några tomater och tillsätt olivolja, vinäger, salt, svartpeppar. Tillsätt brödbitarna och låt det dra några minuter. Blanda upp det nu fuktade brödet med mer delade tomater, gurka, basilika och egentligen vad man vill ha i sin sallad. Vi toppade det hela dessutom med grön sparris, sotad färsk lök och picklad rödlök.

Här ser ni oss mumsandes. Salladen blir somrig och väldigt god. Skål och smaklig måltid!